Starten
Oprichten

Oprichten

Er moet nogal wat gebeuren om een bedrijf in Spanje zoals een S.L. op te richten en vaak zijn de ambtenaren in Spanje niet al te mede werkzaam.

Beter dus om dit over te laten aan een deskundige zoals Accountnet.

  1. De eerste stap is de door jou gewenste bedrijfsnamen voorleggen (5 verschillende namen gewenst) bij het Handelsregister (Registro Mercantil Central) om te controleren of er geen ander bedrijf dezelfde naam gebruikt. Als er geen bedrijf is met dezelfde naam zal je een Negatief Naam Certificaat ontvangen (Certificado Negativo de Nombre). Zonder dit certificaat kun je je bedrijf niet oprichten.
  2. Bij de volgende stap moet je een tijdelijke identificatiecode voor de belastingen aanvragen (código de identificación fiscal/CIF) en je registreren voor de BTW (IVA).  Alle zaken en zelfstandigen moeten zich registreren voor de BTW in Spanje. Je fiscale identificatiecode is jouw BTW nummer, dus voor personen is dat je NIF of NIE nummer en voor vennootschappen is dat het CIF nummer.  Met deze inschrijvingen kun je een bankrekening openen op naam van het bedrijf. Op deze bankrekening kan je dan het vereiste kapitaal storten.
  3. Je kan een bankrekening openen op naam van het bedrijf en het kapitaal erop storten zodra je de fiscale identificatiecode hebt. Op het certificaat kan je de volgende gegevens terugvinden; de naam van je bedrijf en de samenstelling. Dit betekent dat je bedrijf zich in het proces van de registratie bevindt. Je zal een bijkomend certificaat (Certificado del Desembolso Efectuado) ontvangen als bewijs van het betaalde kapitaal op de bankrekening.
  4. Dit gestorte kapitaal is geblokkeerd totdat het bedrijf opgericht en geregistreerd is. De oprichting kan pas geschieden nadat je de notaris een bewijs aflevert van de storting (het bovenstaande certificaat). Het certificaat is eveneens vereist om de permanente fiscale identificatiecode te ontvangen voordat je start met je zaak.
  5. Nu moeten de statuten worden vastgesteld, hetgeen vaak door je accountant of een advocaat gedaan wordt in overleg met de notaris.
  6. Vervolgens wordt de oprichtingsakte en de statuten getekend in het bijzijn van de notaris.
  7. Nu moet je 1% van het kapitaalbedrag betalen bij het lokale belastingkantoor, dit is een zegelrecht (kapitaalsbelasting). Je zal de akte en je Fiscale identificatiecode bij je moeten hebben om het vereiste formulier in te vullen.
  8. Vervolgens moet je jouw bedrijf registreren bij het Handelsregister. Hiervoor heb je ook je akte van oprichting nodig met een bewijs dat je de kapitaalsbelasting betaald hebt en je onder punt 1 genoemde Naam Certificaat.
  9. Als laatste moet je je permanente Fiscale identificatiecode verkrijgen van de belastingdienst en je bedrijf registreren voor ‘belasting- en economische activiteiten’ (Impuesto sobre Actividades Economicas – IAE) om zo je bedrijfsvergunning te verkrijgen  In tegenstelling tot een eenmanszaak moet een SL of SA ook geregistreerd worden voor de vennootschapsbelasting (Impuesto sobres Sociedades), nadat je bedrijf geregistreerd is en nadat je alle relevante papieren hebt.
  10. Nu is je bedrijf officieel in Spanje.

Deze opsomming lijkt redelijk eenvoudig, echter onderweg doen zich vele problemen voor, waardoor de hele procedure vaak bemoeilijkt en vertraagd wordt.

Er moeten statuten vertaald worden van het moederbedrijf, of er moeten diverse volmachten extra getekend worden, of de buitenlandse oprichters moeten een fiscaal nummer hebben, etc. etc.

Accountnet kan je begeleiden bij dit hele proces en zorgen dat alles uiteindelijk goed verloopt.

Het kost meer dan wanneer je alles zelf probeert te doen, maar het zal allemaal veel sneller en soepeler verlopen, hoewel vertragingen en problemen ook kunnen ontstaan bij inschakeling van een deskundige, maar die weet tenminste hoe deze problemen snel te kunnen afhandelen.

Heb je een vraag stel hem hier !


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.